Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Σχολείο στολίδι στον Κουμπελή προϋπολογισμού 5.200.000 ευρώ

Στο νέο σχολείο θα φοιτήσουν οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Χανίων.

Το 8ο Γυμνάσιο Χανίων στην περιοχή του Κουμπελή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σχολείο στολίδι. Με προϋπολογισμό 5.200.000 ευρώ ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο χρόνια για να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Χθες το πρωί η Διευθύντρια πήρε στα χέρια της τα κλειδιά, καθώς η τεχνική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας παρέδωσε το κτήριο στο Δήμο Χανίων
Στο νέο σχολείο θα φοιτήσουν οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Χανίων από  ΣΟΔΥ. Ταυτόχρονα, με την εξέλιξη αυτή θα βρει στέγη και το Μουσικό Σχολείο (πάει στο Σόδυ στο κτήριο του 7ου) κι έτσι οι μαθητές του που μέχρι την προηγούμενη σχολική χρονιά παρακολουθούσαν μαθήματα σε μικρούς χώρους στη Δημοτική Ενότητα Θερίσου, θα απολαμβάνουν πολύ καλύτερες συνθήκες. Μάλιστα φέτοςοι τάξεις θα γίνουν έξι από τέσσερις.
Σε ότι αφορά τους μαθητές που μένουν μακριά από του Κουμπελή ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης υπογράμμισε ότι θα γίνουν προσπάθειες σε συνεργασία με το Αστικό Κτελ να μεταφέρονται με μικρότερο αντίτιμο.

Πηγή: neatv

Σήμερα κρίνεται το θέμα της σχολικής στέγης στα Χανιά

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

 Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 στο Δημαρχείο Χανίων, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη και με αντικείμενο τα προβλήματα της σχολικής στέγης, ενώ σήμερα στις 2.30 θα γίνει Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τη σχολική στέγη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αρμόδια Αντιδήμαρχος Παιδείας κα. Χρ. Χατζηδάκη, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων κ.κ. Ν. Βλαζάκης και Χ. Βογιατζόγλου οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων κ.κ. Ηλ. Ποντικάκη και Ι. Κανδαράκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημ. Παπαδάκης, οι πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων της Δ.Ε Ακρωτηρίου, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Χανίων καθώς και εκπρόσωποι από την ΕΛΜΕ, τη ΔΟΕ, την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Χανίων Ν. Χανίων όπως και διευθυντές σχολικών μονάδων.

 Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν μία σειρά από προτάσεις για την βέλτιστη αξιοποίηση του νεόδμητου σχολικού κτιρίου στην περιοχή του Κουμπελή, τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Χανίων, την κατάργηση της διπλοβάρδιας του 3ου-4ου Γυμνασίου στην περιοχή του Κουμπέ και την εύρυθμη λειτουργία του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών.
 Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής, έγινε σαφές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που «κληρονόμησε» η παρούσα Δημοτική Αρχή στον τομέα της σχολικής στέγης από τους πρώην «Καποδιστριακούς Δήμους» είναι η έλλειψη «ελευθέρων» οικοπέδων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και η ανυπαρξία σχετικών μελετών με δεδομένο ότι οι σχολικές μονάδες που είχαν ενταχθεί πριν το 2011 στον προγραμματισμό για κατασκευή μέσω των προγραμμάτων ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) έχουν «παγώσει» σε όλη την Ελλάδα και στα Χανιά.
 Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Χανίων Μ. Σκουλάκης τόνισε ότι, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την υπο-χρηματοδότηση του Δήμου από το κεντρικό κράτος, η Δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχιστεί - κατά το δυνατόν - η χρηματοδότηση από ιδίους πόρους του Δήμου Χανίων για να αντιμετωπιστούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, αλλά και για να δρομολογηθούν λύσεις σε προβλήματα που αφορούν την σχολική στέγη προσθέτοντας πως ο Δήμος προχωράει τη διαδικασία αξιολόγησης των απαλλοτριώσεων δίνοντας έμφαση σε οικόπεδα που πληρούν τις προϋποθέσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Τί ζητούν οι γονείς του Ακρωτηρίου

Τη μεταφορά του 7ου Γυμνασίου Χανίων στο νέο κτήριο στον Κουμπελή και τη στέγαση στο κτήριο του 5ου Λυκείου Χανίων προτείνουν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Ακρωτηρίου.
Και αυτό σε μία προσπάθεια να αποσυμφορηθεί το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών και να αποτραπούν τα μεγάλα δρομολόγια για τους μαθητές από τα χωριά του Ακρωτηρίου (Στέρνες, Παζινός, Χωραφάκια).
«Η μόνη βιώσιμη λύση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι να μεταφερθεί στον Κουμπελή το 7ο Γυμνάσιο (αφού ανεγέρθηκε με πόρους του Ε.Σ.Π.Α. για να στεγάσει αποκλειστικά και μόνο Γυμνάσιο        -τουλάχιστον τα 5 πρώτα χρόνια, όπως διαβεβαιώνει η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή για το Ε.Σ.Π.Α. της Περιφέρειας Κρήτης) και στο κτήριο του 7ου να στεγαστεί το 5ο Λύκειο Χανίων, αποσυμφορώντας το υπερμέγεθες Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου. Με βάση την παραπάνω πρόταση απελευθερώνονται τουλάχιστον 4 διδακτικές αίθουσες, όσα είναι τα τμήματα της φετινής Γ’ τάξης του 7ου Γυμνασίου και παράλληλα μπορούν να επιστρέψουν στο 5ο Λύκειο φετινοί μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του ΓΕ.Λ. Ακρωτηρίου που προέρχονται από τη συνοικία της Χαλέπας, λειτουργώντας με ικανοποιητικό αριθμό μαθητών το νέο Λύκειο και παραδίδοντας ακόμα περισσότερες αίθουσες για χρήση στο ΓΕ.Λ. Ακρωτηρίου. Με αυτόν τον τρόπο και με μηδενικό κόστος επιλύεται προσωρινά η κάλυψη των αναγκών για το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, το οποίο βρίσκεται σε δυσμενέστατη κτηριακή κατάσταση (3 προκάτ) λόγω του υπεράριθμου των μαθητών. Με τα δεδομένα της αναλογιστικής μελέτης της Διεύθυνσης Β/βάθμιας θα υπάρχει συνεχής ετήσια αύξηση του αριθμού των μαθητών για την επόμενη πενταετία, που θα μπορεί να φιλοξενηθεί στο ευρύχωρο πλέον ΓΕ.Λ. Ακρωτηρίου έως την ανέγερση του νέου σχολικού κτηρίου που έχει ανάγκη το Ακρωτήρι...», αναφέρουν  στο κείμενό τους, που θα απευθύνεται στους βουλευτές, την Π.Ε., τον Δήμο Χανίων, τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα Μ.Μ.Ε. οι Σύλλογοι Γονέων του  Γυμνασίου Κουνουπιδιανών, του 7ου Γυμνασίου Χανίων, των 1ο και 2ο Δ.Σ. Κουνουπιδιανών, Δ.Σ. Στερνών, Δ.Σ. Παζινού και Δ.Σ. Χωραφακίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου