Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Διάλεξη του επιστήμονα Νίκου Λυγερού για την σχέση των μαθηματικών με την ποίηση στο ΤΕΙ Χαλέπας

    Οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου του 7ου Γυμνασίου μαζί με τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του 10ου Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να ακούσουν το διακεκριμένο Έλληνα επιστήμονα κ. Νίκο Λυγερό.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το 10ο Δημοτικό σχολείο και συμμετείχε σε αυτήν και η Β΄ τάξη του 7ου Γυμνασίου.
Χαρισματικός και επικοινωνιακός ομιλητής ο κύριος Λυγερός κράτησε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου και μίλησε με έμπνευση για την δύναμη της ανθρώπινης σκέψης. Με απλά παραδείγματα μαθηματικής σκέψης, ευφάνταστους γρίφους και έξυπνα προβλήματα που έθετε στους μαθητές «ξεδίπλωνε» φιλοσοφικά ερωτήματα για το πέρασμα από την άγνοια στη γνώση, για τη συνειδητοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων του ανθρώπινου νου.
Πολύπλευρος και ευρυμαθής ανέλυσε τη δομή της γλώσσας ως ανάπτυγμα της μαθητικής σκέψης, συνέδεσε με απλό τρόπο την κρητική μαντινάδα, την ομοιοκαταληξία αλλά και το ρυθμό της ποίησης με τα επαναλαμβανόμενα μαθηματικά μοτίβα. Βαθύτεροι στοχασμοί και επιστημονικές θεωρίες διατυπώθηκαν με τρόπο εύληπτο για τους μαθητές που συμμετείχαν ενεργά απαντώντας στα προβλήματα και στις ερωτήσεις, που έθετε ο επιστήμονας, διανθίζοντας τις επιστημονικές αναφορές του με χιουμοριστικές παρατηρήσεις από την καθημερινότητα της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών.
Δάσκαλος με τη σωκρατική έννοια μας συνεπήρε με τη δύναμη της σκέψης του και μας πρόσφερε τη γνήσια συγκίνηση που μπορεί να προσφέρει ο συνειδητός «υπηρέτης» της γνώσης και της επιστήμης.
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Λυγερό, ένα σύγχρονο «Hοmο Universalis» για τη διάλεξη που αφιέρωσε στους μαθητές μας.
Ευχαριστούμε θερμά τη Διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου κ. Κληματσάκη Μαρία και όλους τους συναδέλφους Εκπαιδευτικούς του 10ου Δημοτικού για τη δημιουργική συνεργασία και τη διοργάνωση της συνάντησης με τον κύριο Λυγερό.
Ευχαριστούμε επίσης και το Τ.Ε.Ι. Χαλέπας για τη φιλοξενία.


7ο Γυμνάσιο Χανίων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου